atulhani
First of all, selamat berpuasa semua. Hari pertama puasa, saya flat habis. Bukan kerana lapar atau penat, tapi sakit kepala yang amat. Nak berbuka, terasa sayang.. Jadi, sampai-sampai rumah saya terus "pengsan". Kalau tinggal berdua dengan hubby, alamat berbuka air kotak je la..

Ok-ok, sekarang saya dah masuk 30 weeks, maknanya PMcare dah cover whole antenatal check up until delivery. Sampai semalam still tak dapat decide nak bersalin kat hospital mana...

Thinking of cost
Itu perkara pertama yang difikirkan. Selama ni check up kat KPJ Shah Alam atau nama dulunya SMC. Dekat sangat dengan rumah. Saya selalu buat lawak, jalan kaki from rumah, sampai spital boleh terus beranak kekekeke..

Company saya cover cuma 2.5K untuk normal delivery dan up to 4K untuk c-sec. Okay, memang la seboleh-bolehnya takmo c-sec tapi kalau dah takdir dan emergency.. Haa nak buat camna kan.

Di KPJ, untuk normal delivery tu ada beberapa pakej dan sebenarnya cukup bajet. Tapi kalau c-sec, the cost around 7k-9k.. Malah saya pernah dengar orang kena 12K. Gila kau. Nak tambah banyak duit kat situ. Baik duit yang ada tu beli Freestyle!

So doubt sangat nak pergi KPJ. Even Dr Siti tu best dan service kat sana dah cukup baik bagi saya. Fikir other option.

Dah tanya private hospital lain, lagi lah mahal. Malas nk tulis sini. Korang google laa hehe.

Thinking of secure
Another option kat Shah Alam ni, terfikir untuk ke UMRA Seksyen 13. SIL pun pernah deliver situ. But........... i heard so many bad reputation pasal UMRA. Pengalaman sendiri di situ masa first check up, ok je.. cuma kadang-kadang call hospital ni dia punya nurse yang jawab tu tak berapa friendly dan tak tahu banyak menda. Tettt.. saya memang kurang suka kalau dalam phone orang tak reti membantu ni.. (Sebab saya dok call center kakakka).

Kos kat UMRA untuk normal cuma RM999 dan csec RM2999 kalau tak salah saya.

Frankly speaking, saya tak prefer bersalin hospital private yang kecik-kecik ni. Especially anak pertama kan. They are making money hospital, sometimes private hospital ni ambil kesempatan kat patient. Especially yang company bayar, datang bawak badan je macam saya. Saya sangat skeptical bab ni. Mungkin dorang akan bagi banyak alasan untuk "belah" aje supaya untung lebih. Skeptical ni pun bertambah bila baca review dan dengar cerita orang.

Itu pendapat saya aje la..

Sebab kedua, hospital private kecik-kecik ni kan.. selalunya tak cukup facilities dan tak handle emergency atau complication luar biasa. Amboih ayat. Means here, some cases, hospital ni terpaksa kejarkan ibu atau baby ke Hospital Kerajaan atau Hospital Besar yang terdekat. Naik ambulan neee nooong nee nooong..

Kalau untung dekat takde jem takpe.. kalau jauh? Kalau tak cukup masa etc? Too risky pada saya. Teringat kawan sekolah saya dulu, bersalin kat Annur Bangi tu, anak dia terpaksa dikejarkan ke Seremban sebab ada problem dengan jantung. Jauh kau nak bawak dari Bangi ke Seremban.

So doubt juga nak gi UMRA. Tapi fikir pasal cost, rasanya nak redha dan tawakkal je pergi UMRA. Bila cerita kat hubby, sekali dia buat saya fikir semula. Dan-dan saya cakap, saya takmo gi UMRA.

Until yesterday.. Apa tu FPP (Full Paying Patient)
Hubby ada cadangkan Hospital Putrajaya, dan pada mulanya saya fikir jauh. Apa relevannya. Sekali, google punya google, terjumpa pasal FPP di Hospital Putrajaya.

FPP ni kiranya treatment as private hospital la, tapi di Hospital Putrajaya, katanya ada private wing untuk FPP.

Masa tu tengah berYM dengan Mancet. Rupanya Fatih pun bersalin di Private Wing ni guna FPP program. Pastu saya teruslah call PMcare dan FPP untuk tanya macam mana procedure nak masuk situ.

Yang best, treatment first class macam private, ada pakar boleh pilih. Situ ada 2 pakar lelaki dan 2 perempuan. Dan kosnya... tak perlu dirisaukan lagi. Normal tanpa epi bawah RM2K, csec around RM3-5K jer.. Dan insyaAllah dari segi secure tadi, ini GH la.. should be no problem.

So saya dah buat appointment tuk check up seterusnya. Dah pilih Dr. Hamidah. Doakan yang terbaik yer untuk saya..

PS: Cuma Hospital Putrajaya ni jauh sikit la. Saya cakap kat hubby sikit je. Masuk Elite, kluar tu..terrruuuuuuuss je sampai la Hospital Putrajaya. Dalam 30-45 minit from Shah Alam. Kalau nak senang, dekat-dekat due date tu boleh tinggal kat rumah Along kat Dengkil. 10 minit boleh sampai kalau drive 110km/j hehehehe.
Labels: edit post
16 Responses
  1. FrH Says:

    hi atul.

    aku pn dah buat pilihan kali ni, nk bersalin kt FPP putrajaya. yg 1st dulu bersalin hosp putrajaya gak tp yg biasa punye, tp sbb diorang panic kes aku aritu so xmo dah doctor muda, nak pegi for experienced doctor. SIL aku baru bersalin sana 3mg lps, mmg ok sgt2. kos pon ok. msk 32wks aku nk g checkup sana, aku nk buat dgn dr azmi sbb SIL aku ckp dia pon sgt2 ok (sbb dr hamidah aritu xde n full appoinment sikit dia, tp dr azmi pn still ok). so kalau dah bersalin sana nnt share2 laa cite experience yekk :)

    ukm dgn um (tak sure) pon ada private wing jugak .. kalau rajin nak usya.


  2. MyRule Says:

    Dear...normal bawah 2K ek?

    I aritu kat Salam with drSiti Maryam. Sgt bagus and lembut je org dia.. Normal kena 2.1K.


  3. dah 30w yer.. bestnya mesti baby makin aktif kan.. pilih2 tempat bersalin pun best gak ek hehe.. syok baca memacam review d internet.. :)


  4. Diyana Says:

    uish syoknye hosp putrajaya ade servis camtu eh? kami belah sini,takda la lagi.apapun ,aku dilayan baik [ke sbb aku gomen servant eh?] kat hosp aloq staq. kos pembedahan dgn kos makmal adalah rm117. tapi itupun ,foc...hehe. * klu kat aloq staq tu, kbykn doktor pakar depa buat part time kat KMC..org pi kmc kene 10k, aku doktor yg sama..foc ja la...hehe


  5. kak....sy ade bace jugak pasal FPP tu...

    review yg baek..

    die bnyk cite..dr die survey smpaila die ni deliver..

    ni link die : http://ekyanie.blogspot.com/2010/10/full-paying-patient.html


  6. atulhani Says:

    Frh: oo awak dulu bersalin kat putrajaya gak yer. tu la so far kite dgr good review pasal FPP ni, tu yang decide terus nak gi stu. orait..nnt kite cite pngalaman kat sana k.. yang kita tahu, hospital selayang ada FPP gak.. lain2 tak tahu..

    MyRule: yes dear, bwh 2K tp blom masuk epi.. but klo csec pun taklah mahal melampau2.. SALAM tu dekat je ngan umah kita, tapi sama gak, takde niat nak gi hehe..

    Lady: a'ah dh 30weeks, dh mula jadi penguin hehehe. betul best tau bila baby aktif.. sentiasa rasa ada "teman".. btw.. nk pilih tmpt bersalin bkn best pun, pening kepala ade la hahaha


  7. atulhani Says:

    diyana: zuda dulu bersalin kat putrajaya gak tp dia tak amik FPP aku rasa... sbb kalo FPP mesti kena bayar lebih kan.. ye laaa... korang org gomen, gi gomen mesti dpt layanan org gomen gak hehehe.. aku kan, kalo gi ward biasa pun, PMcare bayar unlimited... takyah tambah apa pun.. tapi gatai nak pi private/pakar gak kan..

    leeyana: haa kite tahu FPP tu pun from link dalam link awak bagi tu.. tu yang berminat tu..


  8. FrH Says:

    atul, lupe nak cite .. SIL aku bersalin aritu normal delivery + epi = 1900++


  9. kzaiti Says:

    jenuh awak pk :d ...
    penah dgr pasal private option kat putrajaya tu tp tak penah survey
    n ade 2 doctor pompuan lagik..bagus2..doa2 lebih sket nnt time bersalin doctor pompuan juga sambut :) ...tp kalo darurat doctor laki2 yg sambut nk buat camne kan..dah namenye darurat :D...

    kat puj tu die cam annur ke..ade pasang ayat2 alquran kat labour room? kalo tade, minta hasben awak sentiasa zikir ape2 ayat quran sepjg awak bersalin tu sehingga la sampai die azankan baby awak....
    (utk mengelakkan bende2 halus ganggu baby awak sbb ade kawan akak, die bersalin kat sjmc, baby die terkene sblom sempat suami die azankan baby die & skang tgh berubat secare islam (yg ashraf muslim nye tempat tuh) ...


  10. atulhani Says:

    Frh: haa tu la.. murah la kan.. Takde la risau sangat pasal cost.. sbb company i dia cover sket jeeeer..

    kakZaiti: alamak kak.. takde lah plak saya survey sampai camtu sekali, ada baca ayat quran ke tak ke hehe.. btw, yg sambut baby mmg doc kita pilih tu, but in between masa tunggu delivery time tu, ada gak doctor bertugas lain datang check huhu.. redha je la..


  11. rubaizah Says:

    atul.. sy pun amik private wing tapi di HUKM.. layanan first class... harga tak terlalu mahal... except kalo awak amik epidural dan sebagainya.. x payah la gi pantai... derang suka sgt csec org... sbb nak duit


  12. kzaiti Says:

    :) ...betul tu..redha jer...sbb awak mmg dah pilih doktor pompuan, n insyaAllah mmg die yg akan sambut..if tibe2 time awak nk bersalin die x available, doa doktor pompuan lain yg sambut...tp kalo mmg dah tade jugak..kite redha jer, dah kire darurat la kan :)...tp rasenye awak bole siap request dari skang kot, if possible nk doktor perempuan if doktor awak tak available nnt ..sbb rasenye hosp skang ni pun dah prihatin jugak if ade request2 yg camnih :)


  13. p!nkerton Says:

    insyaAllah ok situ. based on my experience, doc, ward & service ok. cuma kat labour room la ade kelam kabut sikit sbb public labour room kan (ward je yg asing utk patient fpp). charge pun sgt berpatutan. bersalin ni mcm2 cite, just pray for the best, insyaAllah dipermudahkan segala urusan :)


  14. UMRA Specialist di sek 13 pon ok.hrga pon ok jugak kot..aritu sy c-sec cost dlm 3k+ mcmtu la.


  15. catzer Says:

    Saya tgk pada lokasi dan harga,pilih SALAM specialist jerklah..dlm 5 minit sampai. Nak gak rasa FPP putrajaya tu tp fikirkan jaraknya then hubby tak berapa nampak drive memlm terpaksalah simpan jerk dlm hati. Apapun setakat ni checkup dengan Dr.Siti Mariam ok jerk, then takdelah peak sgt.KPJ mmg tak pergilah tau dah rege camne..hehehe


  16. Anonymous Says:

    saya bersalin di Hospital Umra, VERY BAD SERVICE!
    MENYESAL beranak kat situ,
    saya beranak pukul 5.30 pagi, pukul 10 pagi baru nak jahit bawah saya?!!
    bawah saya bengkak macam apam dikerjakan doktor.
    nasib baik saya bukan jenis bleeding banyak kalau tak apa mereka boleh buat? sebab uri sampai pecah dibuatnya.
    jahitan saya pula tak baik-baik, rupanya silap jahit.
    memang teruk sangat. jangan beranak kat situ.
    SALAM, DEMC, Hospital Putrajaya FPP semua dapat komen bagus dari kawan-kawan dan sepupu saya.